The Phoenix Project: DevOps in roman vorm

Eind 2014 was ik alvast begonnen met één van mijn goede voornemens voor 2015: Meer lezen! Of… nu ik erover nadenk – heb ik door nog “even” een boek te lezen in 2014 de lat (“meer…”) voor dit jaar alleen iets (nl. 1 boek) hoger gelegd?

Hoe dan ook – ik heb dus maar weer eens een boek gelezen (voor het eerst van mijn leven een compleet e-book maar ook dat is niet relevant). Vakgerelateerd, maar in roman vorm. De interesse en het voornemen om dit boek te gaan lezen was er al eerder maar door het nieuwe veranderingsproject waar ik sinds vorige week projectleider van ben geworden is ook opeens enorm relevant geworden.

The Phoenix Project (want daar gaat het over) is wat mij betreft een aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over Continuous Delivery, DevOps, Kanban en de weg erna toe. Sterker nog – door de manier waarop het boek geschreven is en de verschillende (behoorlijk stereotype) personages in het boek zal het voor iedereen in de IT een feest der herkenning zijn.

PPhardcoverDe roman verteld het verhaal van Bill die min of meer tegen wil en dank promotie maakt en verantwoordelijk wordt voor de IT binnen het onderdelen bedrijf Parts Unlimited. Het bedrijfs meest belangrijke IT-initiatief (wat eindelijk de business eens echt zal gaan ondersteunen) loopt gierend uit de klauwen en de CEO eist dat IT zijn zaken op orde krijgt. Onder de druk en dreiging van ge-outsourced worden moet er dus eea duidelijk en veranderd worden. Met wat hulp van een wat vage guru ziet Bill het licht en red de IT (zoals altijd) het bedrijf van ondergang… in dit geval door de introductie en het toepassen van principes uit Theory of Constraints, Lean, Kanban, Continuous Delivery en DevOps.

Dat is ook meteen mijn kantekening bij dit boek. Qua lezen is het aanrader… in drie avonden – en wat wachtpauzes her en der –  was ik erdoor op het scherm van mijn telefoon. Makkelijk leesbaar, leuk om te lezen… feest der herkenning – maar het het is al met al wel een hallelujah verhaal. De zaken waarmee gexperimenteerd en verbeterd worden bij de IT van Parts Unlimited mislukken niet, de CEO en beveiligingsfunctionaris ziet uiteindelijk toch het licht en de slechterik (die andere achterbakse projectmanager) delft natuurlijk het onderspit…

Ja, leuk boek! Het is en blijft een roman – maar het is zeker een aardige en toegankelijke manier om een eerste indruk te krijgen van de voordelen die Continuous Delivery, DevOps en Kanban kunnen bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *