(WIP) Verzameldrift… online/remote/team/agile tools & gadgets :)

Niks hoogdravends deze post, gewoon even een plek voor mezelf om wat handige dingen te verzamelen (en jullie mee te laten genieten)

Bijeenkomen, vergaderen (ieuw..) en workshoppen (yay!)

 • Zoom – voor online vergaderingen en workshops, prettig in gebruik en goede kwaliteit. Groot voordeel is de mooie functionaliteit voor breakout-rooms, nadeel is dat Zoom momenteel nogal onder vuur ligt ivm privacy en security issues. Bij de Rijksoverheid (en een aantal andere klanten waar ik kom) is het inmiddels niet meer toegestaan Zoom te gebruiken.
 • Bluejeans – het alternatief voor Zoom wat ik momenteel gebruik. De goedkoopste licentie zorgt dat je meetings kunt faciliteren tot 50 gebruikers, voor mij voldoet dat op dit moment uitstekend. Voordelen zijn ook hier de kwaliteit van audio & video en het gebruikersgemak (incl. breakout rooms!)
 • WhatsApp – Qua privacy wellicht niet meteen de eerste (of beste?) optie maar zo verrekte handig en bekend bij iedereen 🙂 Video bellen tot en met 4 personen werkt uitstekend.
 • MS Teams

Chatten

 • Slack
 • Google Hangout/Meets
 • Ms Teams

Whiteboarden, stickies plakken en zo al die dingen…

 • Web Whiteboard – precies wat de naam zegt, een web whiteboard 🙂 beetje spartaans qua uiterlijk, doet wat het moet doen maar op één of andere manier blijf ik nog wel doorzoeken naar andere alternatieven. Het is het dus (voor mij) net niet, weet niet precies waarom
 • Jamboard (van Google) – eenvoudig, krachtig, precies dat wat je wil hebben als je het over een online Whiteboard hebt. Wil je toch iets meer functionaliteit dan kun je beter schakelen naar…
 • Google slides of MS PowerPoint in de cloud – Beide ook prima bruikbaar als gezamenlijk whiteboard. De Microsoft tooling is vaak bekender bij mensen en vooral in combinatie met MS Teams werkt het erg prettig samen met een groep collega’s. De performance is in mijn ervaring net iets minder soepel dan die van Google Slides – dus als de mensen bekend zijn met Google Slides of digitaal vaardig dan gebruik ik dat liever. De veelzijdigheid van Slides/Powerpoint voor workshops moest ik even aan wennen – je kunt in combinatie met breakout rooms heel goed subgroepen van mensen op bepaalde slides van een gedeelde presentatie laten werken. Een strakke voorbereiding, vooraf duidelijk aangeven wat de mensen nodig hebben om mee te kunnen doen en strakke facilitering is daarbij key!
 • Stickies.io – …

Overige handige dingetjes

 • Lean Coffee – …
 • Wheel Decide – Rad van Fortuin om op leuke manier een willekeurige keuze te maken
 • Poker Planning – Deze werkt ok, maar doorgaans gebruik ik liever “gewoon” de chat functie van Bluejeans of MS Teams. Iedereen zet z’n schatting in de chat maar drukt pas op enter als de facilitator het signaal geeft

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *