Iets om over na denken

Sinds vandaag volg ik Bob Marshall (via Twitter) omdat iets meer wilde weten over rightshifting en zijn Marshall model. Hieronder één van zijn tweets die mij meteen opviel… vooral natuurlijk omdat ik heel hard roep dat ik naast (Agile) projectmanager ook Agile coach ben:

@flowsensei: Agile Coach is as much of an oxymoron as Agile Project Manager.

Toch maar even opgezocht:

Een oxymoron is een speciaal geval van de paradox: die een schijnbare tegenspraak bevat, maar bij nadere beschouwing blijkt te kloppen. Bij het oxymoron blijft de spanning van het betekenisverschil echter in stand. Een oxymoron wordt vaak bewust aangewend voor retorische, poëtische of andere esthetische doeleinden. Dat is een verschil met de contradictio in terminis: ook dat is een tegenspraak, maar dan een waarbij de spreker zichzelf aantoonbaar tegenspreekt en dus een ondeugdelijk argument hanteert.

[wikipedia]

Daar ga ik maar eens even over nadenken 🙂

Ergens op zijn blog schrijft Bob dat hij het vreemd vind dat zo weinig mensen zichzelf als change consultant of change agent zien terwijl er wel zoveel mensen bij hem komen voor advies over het veranderen van hun organisatie. *grinnik* Agile change consultant klinkt wel luxe – of het nou allemaal heel veel uitmaakt vraag ik me af. Alhoewel het handhaven van de term projectmanager wel op een bepaalde manier indruist tegen een aantal Agile aspecten en het helemaal geen kwaad kan om meteen vanaf de start duidelijk te maken dat Agile geen 1, 2, 3 klik-klaar methode is maar voor de meeste organisatie een verandering vergt naar een mindset die door een heel team, hele organisatie gedragen en gevoeld moet worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *