5 stappenplan naar PSM-III

Naar aanleiding van mijn korte berichtje over het behalen van mijn PSM-III op Linked-In kreeg ik naast een boel felicitaties (waarvoor dank!) ook een aantal vragen om tips en truuks. Daarom hieronder een korte opsomming van zaken die mij geholpen hebben in mijn eigen reis naar PSM-III… oftewel hierbij – het lang niet unieke, zeker niet officiële, zonder enkele garanties 5 stappenplan to be-like-Mike en zelf je PSM-III te halen:

 1. Allereerst – check de door Scrum.org aangeraden voorbereiding voor PSM-I, PSM-II, PSM-III en het Scrum Master Learning Path. Stop er wat tijd in – dit is niet een examen wat je even snel tussen door doet (ik in ieder geval niet). Het is een moeilijk assesment – en vereist wat investering en simpelweg ook eea aan ervaring.
 2. De posts van The Liberators over Scrum in het algemeen; maar in het bijzonder de Mythbusters zijn erg verhelderend – wellicht meer PSM-II dan PSM-III materiaal – maar zeker leuk en zinvol leesvoer.
 3. Sjoerd Nijland heeft een hele gave serie artikelen geschreven over zijn Road to PSM-III die ik erg behulpzaam vond.
 4. Het oefen-assesment voor PSM-III van Simon Kneafsey heeft mij enorm geholpen wat betreft het soort vragen wat je kan verwachten en de manier van beoordelen daarvan. Het proefexamen kostte destijds voor mensen die niet zijn training gevolgd hadden ongeveer drie tientjes, kwestie van een contact zoeken.
 5. Tot slot; één van de zaken die mij veel geholpen heeft is het gebruik van deze zelf geknutselde spreadsheet. Dit is de (bijna) lege variant – maar als voorbereiding op mijn examen ben ik regelmatig wat vakjes gaan invullen om te oefenen in het leggen van verbanden tussen de verschillende onderdelen en aspecten van Scrum… een verre van perfect ding, maar het structureerde voor mij op een prettige manier het nadenken over verschillende verbanden binnen Scrum.

Eerlijk is eerlijk, los van al het bovenstaande had ik ook 2 pogingen nodig om dit certificaat te scoren. De eerste keer heb ik me op een heel knullige manier verrekend met hoeveel tijd ik per vraag dacht te hebben en kwam daar (veel) te laat achter. Ik ging uit van een comfortabele 8 minuten per vraag (het zijn er ongeveer 34 in 2 uur) en kwam er pas 30 min voor tijd achter dat dat rekensommetje inderdaad niet klopt. Ik had dus slechts 26 vragen ingevuld. De feedback en ervaring van de eerste poging (op die 26 vragen) hebben mij echter voor de tweede keer ook enorm geholpen, dus wanhoop niet als het de eerste keer niet meteen lukt.

Succes! en laat me vooral even weten of je er iets aan hebt gehad 🙂

2 thoughts on “5 stappenplan naar PSM-III

 1. Eveline Koekkoek says:

  Hey Mike, ik ben me aan het voorbereiden voor PSM II examen en kwam deze post tegen. Heb je ook zo een stappenplan voor PSM II? Die van scrum.org ken ik maar misschien heb jij nog specifiek tips. Ik heb een 2 daagse opleiding gedaan dus ben redelijk voorbereid maar vond de paar oefenvragen best lastig.

  Alle hulp welkom

  • Mike says:

   Hoi Eveline,

   sorry voor de (erg) late reactie. Ik ben blijkbaar niet zo gewend aan reacties via dit platform en de notificatie was verloren geraakt in mijn spam 🙂

   Wellicht heb je je examen inmiddels gedaan, ben benieuwd hoe het gegaan is. Mocht je het nog moeten doen; ik heb geen specifieke voorbereiding voor PSM-II anders dan dat bovenstaande excel-sheet en de genoemde artikelen enorm kunnen helpen. Bij PSM-II is vooral belangrijk om de Scrum waarden goed in beeld te houden bij het beantwoorden van de casus vragen en eigenlijk altijd uit te gaan van zelforganiserend vermogen van je team en verantwoordelijkheden op de juiste plek.

   Dus mocht je dit nog lezen; Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *