DevOps – een waar liefdes verhaal…

devops-shieldNa Agile, Scrum en KanBan zie je de laatste tijd steeds vaker (interessante) artikelen over DevOps verschijnen. DevOps is voortgekomen uit de frustratie dat veel IT-projecten op gebied van software te laat worden opgeleverd, instabiele producten opleveren, onderpresteren, meer problemen veroorzaken dan ze oplossen en zodoende zeker gedane investeringen niet terug verdienen. Tijdens het bijlezen op dit onderwerp raakte ik door het lezen van “DevOps – A Valentine’s Day Fairy Tale” van Matt Watson  geïnspireerd tot het opschrijven van het Nederlandstalige DevOps sprookje

Heer, bijt u uw duim naar ons?

Lang lang geleden – in een land hier ver vandaag, in een stad genaamd Businessa, leefden de families Capurations en Montelopment. Al jarenlang werd het dagelijks leven in het pittoreske Businessa wreed verstoord door de grote haat en rivaliteit die er heerste  tussen de beiden machtige families. Beide families echter claimden dat ze het beste voor hadden met de stad maar Prins Executive de 2e van Businessa zat met zijn handen in zijn haar.

Ops, de enige dochter van de Capurations familie is het continue vechten al tijden beu. Het dag na dag oplossen van andermans problemen begon zijn tol van haar normaal gesproken zonnige humeur te eisen. Ze droomt van ware liefde maar perfectionistisch en servicegericht als ze is blijkt ze telkens weer erg controlerend en dominant in relaties.

Haar ouders hadden recentelijk de stoere, sexy Agilette aan haar voorgesteld maar die flirt was op een teleurstelling uitgelopen toen bleek dat de aantrekkingskracht niet wederzijds was. Ze begint zich te realiseren dat ze een hekel heeft aan verandering en dat ze het grootste deel van haar tijd besteed aan “Nee!” zeggen en het tegenhouden van risicovolle vernieuwingen. Ergens knaagt de angst om een oude vrijster te worden…

Dev, jongste zoon van de Montelopment familie, wordt langzamerhand (zoals dat gaat met jongens) volwassen en begint voorzichtig te ontdekken hoe de wereld echt in elkaar zit. Blijkbaar kon het niet allemaal nieuw, snel, sexy en verleidelijk zijn – het is het simpelweg niet meer voldoende? Al zijn relaties de afgelopen periode waren stukgelopen vanwege gebrek aan communicatie, kwade telefoontjes midden in de nacht, het elkaar de schuld toeschuiven van alles wat mis ging en te weinig waardering voor zijn ideeën.

Ook hij realiseert zich dat hij zo niet door kan gaan – de meeste van de ruzies werden veroorzaakt door zijn impulsieve en overhaaste beslissingen zonder overleg. Beslissingen waarvan dan achteraf bleek dat hij vooral chaos veroorzaakte voor zijn partner, de rest van familie of erger nog – de gehele stad Businessa. Zulke mooie dingen bedacht hij, steeds maar weer – maar elke keer werd hij niet begrepen of bleek het toch niet te werken zoals hij verwacht had. Hij herinnerde zich nog goed die keer dat zijn splinternieuwe en supersnelle Ferrari het begaf midden op de drukste kruising van de stad. Het moest anders – hij moest toch ook in staat zijn een gezonde relatie aan te gaan?

En zo, verteld het verhaal – ontmoeten de onbegrepen jongelingen elkaar op het zoveelste project-X release feestje van de familie Montelopment. Natuurlijk waren de saaie behouden Capurations daar helemaal niet welkom (“zo doen wij dingen nu eenmaal niet”) – maar aangezien het zo’n leuk modern hip gekostumeerd 2.0 feestje was besloten een aantal jongere brutale Capurations (waaronder Ops natuurlijk) “gewoon” dat feestje te crashen (gewoon omdat het kon…). Wat handshakes, flirten, verleiding en sensueel dansen later onder invloed van de aantrekkingskracht van het nieuwe en de nodige alcoholische versnaperingen gebeurde het onvermijdelijke – die mooie ware liefde op het eerste gezicht.

Opgetogen over zijn kennismaking met de liefde van zijn leven rijdt Dev na het feest in de nieuwe sportwagen van de familie Montelopment richting het strand om eens goed over zijn toekomst na te denken. Helaas, afgeleid en SMS’nd tijdens de korte autorit rijdt hij onderweg Itilles omver. Die heftige ontmoeting (met zoals altijd grotere impact dan vooraf verwacht) met het laatste parade paardje van de Montelopments wordt Itilles, ook nog eens de lievelings-neef van Ops, helaas fataal.

Voor de Capurations is dit de druppel… Dev wordt door Prins Executive verbannen uit de stad en van Ops wordt verwacht dat ze trouwt met Cascata, een wat oudere saaie man waarvan vooral haar ouders denken dat het een goede partij voor haar is. Zij ziet dit uiteraard niet zitten, zoekt hulp bij de kerk en neemt Pater Consultatis in vertrouwen. In paniek bedenkt ze een plan en vraagt de Pater om een slaapmiddel. Haar voornemen is om haar familie het idee geven dat ze van liefdesverdriet gestorven is om vervolgens Dev weer te zoeken en samen met hem verder te leven ver weg van alles.

Maar gelukkig (want we weten immers allemaal wat er zou gebeuren) heeft de Pater Consultatis een beter idee om de geliefden toch bij elkaar te laten zijn…

De families worden bij elkaar geroepen en Dev & Ops leggen gezamenlijk uit wat  zij eigenlijk al lang lang wisten… Samen leven, of beter nog – samen dingen verbeteren is mogelijk als we de nadruk leggen op betere communicatie, samenwerking en integratie tussen de beide families… een gezamenlijke focus die continue integratie en continue doorvoeren van kleinere verbeteringen centraal zet zal leiden tot een veel productievere, stabielere maar vooral ook leukere relatie tussen Dev en Ops, de beide families en prins Executive van Businessa. Natuurlijk zal ook deze relatie niet makkelijk zijn maar uiteindelijk is er niks wat niet opgelost kan worden door samen te werken… in combinatie met een reboot, datamanipulatie of patchkabel her en der… 😉

devops

Geïnspireerd op/gejat van/gebasseerd op:
 "DevOps – A Valentine’s Day Fairy Tale" van Matt Watson
Meer informatie over DevOps op bijvoorbeeld Agile op Maat of DevOps.com
Tagged , , , ,

One thought on “DevOps – een waar liefdes verhaal…

  1. Anko Tijman says:

    Leuk stukje Mike, en dank voor de pingback!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *