Really Simple tijd besparen

rss1Misschien herken je het wel; al surfend over het web kom je een leuk of interessant artikel tegen op een blog waarvan je op dat moment denkt “daar ga ik vaker kijken…”. Ik sleep dan meestal even een shortcut naar mijn desktop of ik kopieer de url naar een tekstbestandje met het idee om regelmatig even te gaan kijken of er weer nieuwe stukjes geschreven zijn. In praktijk staat dat linkje er maanden later nog zonder dat ik er ooit aan toegekomen ben een kijkje te nemen…

De oplossing is simpel – en voor de meeste van jullie ongetwijfeld al bekend. Ik was de tip ook zelf al vaker tegen gekomen (mensen hebben me er in het verleden zelfs al op gewezen) maar had nooit de moeite genomen… nu ik dat wel gedaan heb kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik dat kleine beetje moeite niet eerder genomen heb. Oftewel:

Wil je meerdere blogs volgen, heb je nooit genoeg tijd (of zin) om een rondje langs die blogs te maken en wil toch op zo efficient mogelijke manier weten wanneer er een nieuw artikel verschenen is – installeer dan een RSS-reader!

Op de meeste blogs zie je tegenwoordig wel een RSS icoontje staan. Klik hierop en vervolgens kom je doorgaans op een nogal kale pagina uit met dezelfde inhoud als de site die je al bezocht (rss feed). Laat je niet afschrikken (echt; dit wordt handig!) Selecteer en kopieer de url … voeg ‘m vervolgens toe in je RSS-reader… oh wacht.. je RSS-reader…

Er zijn veel en verschillende RSS-readers (of RSS-aggregator). Volgens de overlevering was de Google-reader veruit favoriet maar Google is gestopt met deze dienst. Ik gebruik de gReader (http://www.greader.co/) op mijn android telefoon omdat dat toevallig de eerste was die ik in het lijstje op de Play Store zag staan met veel sterren, veel positieve reviews en vooral gratis. RSS-readers heb je voor desktops, telefoons, tablets in meer soorten en varianten dan je waarschijnlijk wil uitproberen.

Hoe dan ook – in je RSS-reader voeg je de url’s van de RSS-feeds van interessante blogs toe en voortaan checkt je RSS-reader al de blogs xie je volgt op nieuwe artikelen, laat de eerste regels van nieuwe artikelen zien en geeft je de mogelijkheid om door te klikken zodat je op het blog terecht komt direct bij het nieuwe artikel.

Samengevat: op elk moment een centraal en actueel overzicht van nieuwe artikelen op al je favoriete blogs met de optie om door te klikken naar het artikel – opeens is het wel mogelijk om heel veel interessante websites te volgen zonder dat het veel kostbare tijd kost die je beter aan andere onzin op het web kan besteden 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *